Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόγνωση ασθενειών βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στην Κοζάνη. «Την τελική απόφαση θα την πάρει ο γιατρός», τόνισε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου, Στυλιανός Λαμπρόπουλος.
Τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην καρδιολογία και ευρύτερα στον χώρο της υγείας, αλλά και τα όρια της χρήσης της στην καθημερινή ιατρική πράξη, ανέδειξε επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Τη διοργάνωση ανέλαβαν η Καρδιολογική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή γιατρών, πανεπιστημιακών, επιστημόνων της τεχνολογίας, φοιτητών και μαθητών. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δυνατότητες επεξεργασίας μεγάλου όγκου ιατρικών δεδομένων, η αναγνώριση πρώιμων ενδείξεων ασθενειών, η εκτίμηση κινδύνου και η υποστήριξη των διαγνωστικών αποφάσεων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα αξιοπιστίας και ασφάλειας, με κοινή συνισταμένη την ανάγκη η τεχνολογία να αξιοποιείται με επιστημονική τεκμηρίωση και να λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον γιατρό.

Στυλιανός Λαμπρόπουλος: «Είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ βοηθητικό στα χέρια μας»
Στην ήδη υπάρχουσα παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική αναφέρθηκε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου και διοργανωτής της ημερίδας, Στυλιανός Λαμπρόπουλος. Όπως εξήγησε, εφαρμογές της χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια σε εξετάσεις όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, η αξονική τομογραφία και το υπερηχογράφημα καρδιάς, συμβάλλοντας στην ανάλυση των ευρημάτων και στην υποστήριξη του διαγνωστικού έργου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ευθύνη του γιατρού να αξιολογεί τα δεδομένα και να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. «Την τελική απόφαση θα την πάρει ο γιατρός. Είναι ένα εργαλείο πάρα πολύ βοηθητικό στα χέρια μας, αλλά απλά μας δίνει πληροφορίες», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν υποκαθιστά την ιατρική κρίση.
Από την καρδιολογία στην πρόβλεψη ασθενειών
Το εύρος των ερευνητικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία παρουσίασε ο Παντελής Αγγελίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων Υγείας. Όπως ανέφερε, η ιατρική αποτέλεσε από νωρίς πεδίο αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς βασίζεται στην επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Ιδιαίτερα στην ακτινολογία, οι αλγόριθμοι έχουν οδηγήσει σε σημαντικές εφαρμογές, ενώ οι ερευνητικές δυνατότητες επεκτείνονται στην εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και στην πρόληψη τραυματισμών. Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρουσιάστηκαν ήταν η εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού με την αξιοποίηση δεδομένων από μαστογραφίες, καθώς και η παρακολούθηση αθλητών κατά την προπόνηση, με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση παραγόντων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. «Η τεχνητή νοημοσύνη μας έχει δώσει δυνατότητες μοναδικές και που ακόμα δεν είμαστε απολύτως σίγουροι για το πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης. Όπως πρόσθεσε, στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν όχι μόνο οι τεχνολογικές δυνατότητες, αλλά και οι ανθρώπινες διαστάσεις αυτής της εξέλιξης, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με τον άνθρωπο.
Η δυναμική της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου
Στη δραστηριότητα της Καρδιολογικής Κλινικής του Μαμάτσειου και στις προοπτικές ανάπτυξής της αναφέρθηκε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Δημήτρης Τσαλικάκης. Όπως σημείωσε, η Κλινική έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην 3η ΥΠΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο διευθυντής της, Στυλιανός Λαμπρόπουλος, έχει καταθέσει προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν γίνει αποδεκτές.
Συνεργασία υγείας και πανεπιστημιακής κοινότητας
Στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών υγείας, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της εκπαίδευσης στάθηκε η διοικήτρια του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Ευτυχία Καπάτου. Χαρακτήρισε την ημερίδα μια συνάντηση της ιατρικής επιστήμης με τις τεχνολογίες του μέλλοντος, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέες δυνατότητες στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία, προσφέροντας στους επαγγελματίες υγείας εργαλεία που ενισχύουν την επιστημονική γνώση και την κλινική πράξη. Ξεχωριστή παρουσία στην εκδήλωση είχε ο Αίας, το ψηφιακό ρομπότ, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, αναδεικνύοντας με έναν διαφορετικό τρόπο τη σύνδεση της τεχνολογίας με την επιστημονική έρευνα.

Οι μαθητές στη συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη
Ιδιαίτερη θέση στην ημερίδα είχαν και οι μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στη συζήτηση, καταθέτοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία. Η συμμετοχή τους έδωσε χώρο στη νέα γενιά να εκφραστεί για τις δυνατότητες, τις προκλήσεις και τα όρια της τεχνολογίας, σε μια συζήτηση που δεν περιορίστηκε στις επιστημονικές εφαρμογές της, αλλά επεκτάθηκε και στην ανθρώπινη διάστασή της. Η ημερίδα έφερε στο ίδιο τραπέζι την ιατρική και την τεχνολογική κοινότητα, αναδεικνύοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, με βασική προϋπόθεση την επιστημονική αξιοπιστία και τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Η ημερίδα ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Παναγιώτη Δημόπουλου, που έφυγε πριν λίγες μέρες από την ζωή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος