Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Στο Μνημείο του Επταπυργίου και φέτος η εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης  της Θεσσαλονίκης

Με φόντο την ανακάλυψη των ομαδικών τάφων 47 εκτελεσθέντων αγωνιστών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, που ήταν κρατούμενοι στις φυλακές, τότε, του Επταπυργίου και καταδικάστηκαν σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο, αλλά και την ανακήρυξη της περιοχής των Συκεών ως Ιστορικού Τόπου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα τιμήσει και φέτος τη μεγάλη επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές (30 Οκτωβρίου 1944), με την εκδήλωση, μάλιστα, να πραγματοποιείται στο εμβληματικό Μνημείο του Επταπυργίου (Γεντί-Κουλέ).

Πρόκειται για μια ημερομηνία-σταθμό, καθώς εκείνο το θρυλικό πρωινό, στις 30ης Οκτωβρίου 1944, και από την περιοχή των Συκεών, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν από το Επταπύργιο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Θεσσαλονίκη και, με τη συνδρομή και δυνάμεων του ΕΛΑΝ από τον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της. 

Η επέτειος θα εορταστεί μεθαύριο, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, στις 11 π.μ., στον αύλειο χώρο του Μνημείου του Επταπυργίου, όπου θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας και θα τελεστεί δοξολογία. Κατά τη σεμνή τελετή, τιμή θα αποδώσουν μαθητές και μαθήτριες σχολείων του δήμου με απαγγελία μηνυμάτων, και θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων, με την εκδήλωση να πλαισιώνει μουσικά τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Στο Μνημείο του Επταπυργίου και φέτος η εκδήλωση για την επέτειο της απελευθέρωσης  της Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «τιμούμε και φέτος την ηρωική επίθεση των λαϊκών αγωνιστών, των αντιστασιακών αντάρτικων δυνάμεων αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή στους ένδοξους ήρωες της πατρίδας μας που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας και διασώζοντας την ιστορική μνήμη του τόπου μας».

«Σήμερα που ο φασισμός μολύνει την ελληνική κοινωνία, που καπηλεύεται τον πατριωτισμό και που γίνεται ο τιμητής των πάντων, έχουμε χρέος όλοι εμείς που πονάμε τον τόπο μας και πιστεύουμε στη δημοκρατία, να ορθώσουμε τείχος απροσπέλαστο για να υπερασπιστούμε αυτά που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης», τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Τιμή στους αγωνιστές…

Υπογραμμίζοντας, δε, ότι «στο πρόσωπό τους τιμούμε όλους τους αγνούς ντόπιους πατριώτες αγωνιστές, που έδωσαν τον υπέρ πάντων Αγώνα, με ανυπολόγιστες θυσίες, για να μην καταπιεί τα πάντα η λαίλαπα της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του σκοταδισμού, της ξενοφοβίας, της περιφρόνησης των λαών», ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επισημαίνει ότι «μέσα από την εκδήλωση αυτή, μαζί με τους ανώνυμους πατριώτες, τα σχολεία, τους τοπικούς συλλόγους και τις οργανώσεις, αλλά προπαντός με τη νεολαία, στέλνουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους ‘‘εθνοσωτήρες’’ ότι η δημοκρατία και η ελευθερία δεν μας χαρίστηκαν, αλλά μας τις εξασφάλισαν έντιμοι πατριώτες αγωνιστές με το αίμα τους».

Να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της επετείου καθιερώθηκε από τον πρώην δήμο Συκεών, πολλά χρόνια πριν την επίσημη καθιέρωσή του με το Προεδρικό Διάταγμα του 2016, με σημείο αναφοράς το πάρκο Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές, όπου ανακαλύφθηκαν οι ομαδικοί τάφοι των 47 εκτελεσθέντων αγωνιστών. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, μετά την έγκριση του αιτήματος του δήμου από το ΚΑΣ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Μνημείου του Επταπυργίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεγάλης έκτασης εργασίες ανάπλασης της περιοχής πέριξ του πάρκου Εθνικής Αντίστασης. 

Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δ.Ε. Συκεών (Κανάρη και Ομήρου), ανεγέρθηκε μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της υπό τον Σίμο Δανιηλίδη διοίκησης του τότε δήμου Συκεών και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών Κώστα Μουτσόπουλου. Αυτό φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936 με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ- ΣΥΚΕΩΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος