Με ερωτήματα όπως: Τι σημαίνει να είσαι νέος ή νέα Ρομά σήμερα, Ποια όνειρα κάνεις για το μέλλον σου, Ποιες ευκαιρίες έχεις και ποια εμπόδια συναντάς, Τι θα ήθελες να αλλάξει στο σχολείο, στη γειτονιά σου, στην πρόσβαση στην
εργασία και στη σχέση σου με την κοινωνία, και, κυρίως, ποιον ρόλο θέλεις να έχεις εσύ στις αποφάσεις
που επηρεάζουν τη ζωή σου, ως αφετηρία, η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη την δεύτερη Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα του ευρωπαϊκού προγράμματος Roma Rise – Roma
Resilience: Investing in Skills and Exchange. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο: «Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Roma
Rise: Από τη συλλογική εμπειρία στη συνδιαμόρφωση του μέλλοντος και οργανώνεται την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 από τις 5 έως τις 7.30 το απόγευμα στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.
Η οργάνωση αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της τα εξής:
«Η συνάντηση σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας διαδρομής συνεργασίας, ανταλλαγής εμπειριών και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, όμως όπως προσθέτει, φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας: να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια σταθερή, ουσιαστική και διαρκή υποστήριξη των κοινοτήτων
Ρομά, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά και στους νέους.
Η ολοκλήρωση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος δεν μπορεί να σημαίνει ότι ολοκληρώνονται
και οι ανάγκες που ανέδειξε, οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν ή οι δυνατότητες που άνοιξαν. Αντίθετα, είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι μάθαμε, τι χρειάζεται να αλλάξει και πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την εμπειρία μας σε σταθερές πρωτοβουλίες με πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων.
Το μέλλον των νέων Ρομά δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς τη συμμετοχή τους
Πιστεύουμε ότι οι νέοι Ρομά δεν πρέπει να είναι απλώς αποδέκτες προγραμμάτων, πολιτικών και αποφάσεων που λαμβάνονται για λογαριασμό τους. Πρέπει να έχουν λόγο, παρουσία και ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση όσων αφορούν το παρόν και το μέλλον τους, αναφερει η ΑΡΣΙΣ στην ανακοίνωση της. Οι δικές τους εμπειρίες, οι ανάγκες, οι επιθυμίες, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις τους αποτελούν απαραίτητη αφετηρία για κάθε προσπάθεια που επιδιώκει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.
Γι’ αυτό και η Στρογγυλή Τράπεζα δεν φιλοδοξεί να είναι μόνο μια συνάντηση στην οποία οι ενήλικες, οι ειδικοί ή οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μιλήσουν για τους νέους Ρομά. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο οι ίδιοι οι νέοι Ρομά θα μπορούν να μιλήσουν, να ακουστούν, να διαφωνήσουν, να καταθέσουν τις ιδέες τους και να διεκδικήσουν τη θέση που τους αναλογεί.
Έναν χώρο συνάντησης και διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, στον οποίο κάθε εμπειρία έχει αξία και κάθε φωνή δικαιούται να ακούγεται με σεβασμό.
Εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή: δικαιώματα που πρέπει να γίνονται πράξη Η ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία δεν μπορεί να εξαντλείται σε διακηρύξεις καλών προθέσεων.
Προϋποθέτει πραγματικές δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην εργασία, στον πολιτισμό και στη δημόσια ζωή.
Προϋποθέτει σχολεία που υποστηρίζουν κάθε παιδί, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ευκαιρίες για τους νέους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία. Προϋποθέτει, επίσης, θεσμούς που ακούν τις κοινότητες, αντιμετωπίζουν τις ανισότητες και δημιουργούν συνθήκες ουσιαστικής συμμετοχής.
Η κοινωνική συμπερίληψη, ωστόσο, δεν είναι ευθύνη μόνο των ίδιων των κοινοτήτων Ρομά. Είναι ευθύνη της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εργοδοτών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Είναι ευθύνη μιας κοινωνίας που θέλει να προσφέρει σε όλα τα παιδιά και τους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να συμμετέχουν ισότιμα και να αποφασίζουν για τη ζωή τους.
Η ισότιμη ένταξη δεν σημαίνει να πρέπει κάποιος να εγκαταλείψει την ταυτότητα, την ιστορία ή τον πολιτισμό του για να γίνει αποδεκτός. Σημαίνει να μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνία ως ισότιμος πολίτης, με σεβασμό στη διαφορετικότητά του και χωρίς να αντιμετωπίζει εμπόδια εξαιτίας της καταγωγής του».
Τι ζητούν οι νέοι Ρομά από την κοινωνία στην οποία διαβιούν;
Η ΑΡΣΙΣ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους νέους και τις νέες Ρομά της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις τους ώστε να ακουστεί η δική τους φωνή.
Η ΑΡΣΙΣ απευθύνει κάλεσμα στους νέους και τις νέες Ρομά της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν, να μοιραστούν τις εμπειρίες
τους και να διεκδικήσουν χώρο για τις ιδέες και τις προτάσεις τους.
Καλεί, παράλληλα, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας των πολιτών να ακούσουν με προσοχή, να συμμετάσχουν ισότιμα στον διάλογο και να συμβάλουν στη μετατροπή των προτάσεων σε δυνατότητες και πράξεις.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026 από τις 5 έως τις 7.30 το απόγευμα στον χώρο της ΑΜΚΕ «Δράσεις Ζωής» επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 17, στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες στον ιστότοπο: www.arsis.gr/romarise/ & https://www.romarise.eu/
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος