Θεσσαλονίκη: Σχολές γονέων εν… δράσει στον Δήμο Παύλου Μελά

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των Σχολών Γονέων στις 19 Ιανουαρίου, με υπεύθυνες τις ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας, Σταυρούλα Γιαννούτσου και Βαρβάρα Κυριακίδου. Οι συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη στις 10.00-12.00 στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (Λαγκαδά 221) και θα ολοκληρωθούν τέλος Μαρτίου.

Την έναρξη τίμησε με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χαρά   Αμανατίδου, συνοδευόμενη από την προϊσταμένη του Τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αθηνά Παπαποστόλου. Η Αντιδήμαρχος καλωσόρισε τους γονείς και τους συνεχάρη για την συμμετοχή τους στην ομάδα, τονίζοντας την σημασία του γονικού ρόλου στη διαμόρφωση των παιδιών, των ολοκληρωμένων αυριανών πολιτών, “των παιδιών όλων μας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Τι είναι οι σχολές γονέων;

Οι σχολές γονέων συγκαταλέγονται στις ομάδες ψυχοεκπαίδευσης και προσωπικής ανάπτυξης κι έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση, την αυτογνωσία και την εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες. Είναι ομάδες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής, πραγματεύονται κοινούς προβληματισμούς και παρέχουν εκπαίδευση σε θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, γονικού ρόλου, διαπαιδαγώγησης, ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, αυτογνωσίας και διαχείρισης άγχους.

Ομάδα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μελών της (Kurt Lewin, 2005)

Ένα σύνολο ατόμων αρχίζει να αποτελεί ομάδα, όταν αυτά μοιράζονται κοινές συναισθηματικές εμπειρίες και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους στο εδώ και τώρα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο άξονας των σχολών γονέων τη φετινή χρονιά: η δυναμική της ομάδας!

Οι σχολές γονέων είναι ομάδες που στόχο έχουν την απόκτηση γνώσεων μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, την αλληλεπίδραση και την βιωματική άσκηση.

Ως ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες, οι σχολές γονέων:

  • Επιδιώκουν την αλλαγή συμπεριφορών και αντιδράσεων, βοηθούν δηλαδή να αποκτηθούν νέοι τρόποι σκέψης και αντιμετώπισης των καθημερινών καταστάσεων.
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη, καθώς βοηθούν στην απόκτηση συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε οι γονείς να αντεπεξέρχονται καλύτερα σε καθημερινές και μελλοντικές καταστάσεις.
  • Βοηθούν στην καλλιέργεια πνεύματος εμπιστοσύνης, ομαδικότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, συμβάλλοντας έτσι στην ολόπλευρη εξέλιξη του ατόμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ (ώρες γραφείου)

Βαρβάρα Κυριακίδου, Ψυχολόγος, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά

2310 020163

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος