Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες ενός προϊστορικού μαστόδοντα που βρέθηκε στα Γρεβενά έγινε το θέμα ενός παιδικού βιβλίου, για να εισάγει τα μικρά παιδιά στην έρευνα της παλαιοντολογίας.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μάκης Νασιάδης, αναζήτησε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Μηλιά Γρεβενών το προϊστορικό παρελθόν, μέσα από τις σελίδες ενός παιδικού μυθιστορήματος.
Η Έλενα Ιβαν-Παπαδοπούλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ανέλαβε την ευθύνη να γράψει μια ιστορία χιλιάδων ετών με τρόπο απλό και κατανοητό, αλλά ταυτόχρονα και ελκυστικό για ένα παιδί, προκειμένου να αποκτήσει μια γνώση που θα την ανασύρει από το ασυνείδητο του μεγαλώνοντας και θα του δώσει το έναυσμα της επιστημονικής έρευνας.
Το παραμύθι της κ. Παπαδοπούλου εξελίσσεται στο παρόν, αλλά αφορά μια ιστορία πριν από 5,3 εκατ. έως 11 χιλιάδες χρόνια στο τέλος της πλειστόκαινης περιόδου, όταν η περιοχή των Γρεβενών ήταν μια πυκνή ζούγκλα, με πλούσια χλωρίδα, ήταν δηλαδή ένα περιβάλλον ιδανικό για τα μαστόδοντα.
Ένα τέτοιο ζώο έζησε και πέθανε εκεί πρίν από 2,5-3 εκατ. χρόνια. Ένα γιγάντιο θηλαστικό, φυτοφάγο, ένα αρσενικό ζώο, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 25 και 30 χρόνων. Οι χαυλιόδοντες του μαστόδοντα, μήκους 5 μέτρων, αποτελούν τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί στον κόσμο.
Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λάτσος, εκδότης του βιβλίου τα Γρεβενά διεκδικούν μια παγκόσμια πρωτιά με τα ευρήματα, που ήρθαν στο φώς το 1997, χάρη στις προσπάθειες της Καθηγήτριας του ΑΠΘ Ευαγγελίας Τσουκαλά.
Τα λείψανα του απολιθωμένου ζώου μαζί με τα υπόλοιπα σαρκοφάγα αιλουροειδή, ρινόκερους, ιππάρια κ.ά. ζώα της προϊστορικής ζούγκλας που ανακαλύφθηκαν δίνουν νέα διάσταση στην έρευνα για την εξέλιξη των ειδών και το παρελθόν της περιοχής πριν από 3.000.000 χρόνια.
Μέσα από τις σελίδες του εικονογραφημένου βιβλίου ξεδιπλώνεται ένα πραγματικό παραμύθι. Το ταξίδι της εξερεύνησης των δυο μικρών φίλων, του Κωστή και του Βασίλη ξεκίνησε. «Κανείς δεν τους είχε πει ότι στην γη που αυτοί πατούσαν θησαυροί είχαν κρυφτεί».
Είθε να υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια της κ. Παπαδοπούλου προς αυτήν την κατεύθυνση από πλευράς συγγραφέων. Φυσικά. το αν τα μικρά παιδιά θα εξελιχθούν σε κάτι σημαντικό ή όχι εξαρτάται από τις επιλογές των γονέων τους και τις κατευθύνσεις που παίρνουν από τους δασκάλους τους. Η σύγχρονη πραγματικότητα επιβεβαιώνει με θλιβερό τρόπο την παροιμία: «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος